Tags

, , , ,

Gisteren mocht ik namens Netwiz een bezoek brengen aan Google Amsterdam. Het doel van de meeting was informatie opdoen over de nieuwe Google Search Appliance (GSA) van Google. U weet wel, die mooie gele ‘pizzadoos’. Los van het feit dat ie knalgeel is, is het een krachtig apparaat. Om de clue van het ‘zeer goed’ geacteerde filmpje van Google zelf al te verklappen heb je met 5 racks van deze machines evenveel index-capaciteit als google.com in het jaar 2000 had!

Google GB-9009


Volledig voorbereid met een vragenlijst kwam ik, als sneeuwpop, ‘beslagen ten ijs’. Mijn hoofdpunten waren:

  • aantallen documenten per server
  • het aanmaken van refinements
  • hoeveelheid beschikbare connectoren
  • security mogelijkheden
  • backoffice functionaliteit
  • ranking algoritme
  • webservice functionaliteit

Antwoorden
Aantallen documenten – Google heeft echt slagen gemaakt met de GSA en de Enterprise Search afdeling is binnen Google uitgegroeid tot één van de grootste afdelingen. Ook heeft Google, naar eigen zeggen, de #1 positie overgenomen van Autonomy als Enterprise Search leverancier. En zeg nou zelf, bij Search denk je automatisch aan Google. De hoeveelheid documenten per server zat na het zien van bovenstaand filmpje wel goed en zou dit puur commerciële noodzakelijke informatie zijn; de prijs van de GSA is tevens document-gebaseerd.

Refinements & hoeveelheid connectoren – Toch waren er een aantal zaken waar ik niet zo zeker van was. Refinements zijn bij de commerciële variant van Google niet aanwezig, hoe is dit opgelost bij de GSA? Het blijkt dan ook dat dit met plug-ins opgelost dient te worden. Los van het feit dat dit zeer goed te doen is, is het geen standaard functionaliteit. De hoeveelheid connectoren is kijkend naar de ES markt toch wel indrukwekkend. FileNet, HeliView, Documentuum, Sharepoint, databases, etc. worden allemaal standaard ondersteund. Middels third-parties en open-source partijen zijn daarnaast nog talloze connectoren beschikbaar op de market place.

Security – Met het oog op de security wordt momenteel door Google zelfs naar de blackbox-authorisatie van Novell gekeken! Active Directory (AD), LDAP, forms authentication en diverse andere authorisatie-systemen worden standaard ondersteund.

Backoffice – Helaas hadden we geen tijd om de backoffice te bekijken, maar hoe de schermen van het beheer van de bronnen en dergelijke er uit zien was voor mij minder relevant.

Ranking algoritme – Tja, dit blijft natuurlijk onduidelijk. Bij de commerciële variant houdt Google rekening met zo veel factoren (taalinstelling pc, locatie, history, reclame, etc.) dat het voor de gebruiker onduidelijk is waarom bepaalde resultaten getoond worden. Voor Enterprises is dit natuurlijk geen optie en moest dit anders geregeld zijn. Gelukkig bleek dit ook zo te zijn en is de ranking instelbaar. Dit kan op basis van bron of op metadata-niveau.

Webservice functionaliteit – Ook hiermee is Google vertrouwd en alle functionaliteit is middels de webservice beschikbaar. Sterker nog, de interface zelf werkt standaard middels de webservice en het XML antwoord op een query wordt met XSLT’s getransformeerd naar de presentatielaag.

Han @ Google

Showcases
Ook was ik benieuwd naar een aantal showcases waar de Google Search Appliance ingezet wordt. Toen bleek dat de search op Apple.com gepowered wordt door Google kreeg ik een beter idee van de aanpasbaarheid van de user-interface. Dit was voor mij nog een groot vraagteken, aangezien het voor klanten een beetje cheasy is om overal de standaard layout van Google te presenteren.

Overige features
Een aantal andere gave features die genoemd moeten worden is het samenwerken van de GSA met Google Desktop Search (GDS). Dit houdt in dat documenten of e-mails op het werkstation van de gebruiker zelf niet in de GSA index komen, maar enkel in de lokale index van GDS. Aangezien het financiële model van Google ook documentgebaseerd is, heeft dit dus een positief effect op de kosten! Ditzelfde type oplossing wordt gehanteerd bij het zoeken in bijvoorbeeld Salesforce. Ook hier bleek de GSA achter te draaien en queries worden doorgestuurd naar de zoek-functie van Salesforce. Even moest ik denken aan mijn eigen tekeningetje van een aantal blogs geleden over gedistribueerd zoeken.

Han @ Google

Enterprise Search systemen zijn normaliter voorzien van woordenboeken voor het zoeken in meerdere talen. Over het algemeen is dit gelimiteerd tot zoeken in 15 talen, etc. Google daarentegen maakt hiervoor gebruik van hun andere product Google translate. Hiermee worden dus iets meer talen standaard ondersteund.

Conclusie
De Google mini was voor vele partijen geen optie met het oog op de security tekort komingen, connector ondersteuning en onduidelijke ranking. Google slaat echter hard terug met de nieuwe GSA GB-9009 waar miljarden documenten op geïndexeerd kunnen worden en bovenstaande problemen opgelost zijn. In mijn ogen is de naam van Google echt verbonden aan een zoek-veld en zijn ze dé partij die weet wat de combinatie van zoeken en vinden is!